середу, 2 жовтня 2013 р.

Фестиваль "Словенська Ружа " в Тур’я-Реметі

          У рамках днів словацького закордоння, 15 вересня  у селі Тур’я-Реметі відбувся фестиваль словацького фольклору та культури під назвою «Словенська Ружа», який вперше проводився спільно з Світовим об’єднанням закордонних  словаків та Товариством словаків Закарпаття імені Людовіта Штура. Цього року даний захід зібрав багато гостей та учасників не тільки зі Словаччини, але й представників 23 країн з чотирьох континентів. Серед численних гостей на свято був запрошений голова районної ради Анатолій Перцев, а також заступник голови районної ради Юрій Дзамулич, голова районної державної адміністрації Петро Грицик, генеральний консул Словаччини в Ужгороді  Янка Бур’янова,  голова управління закордонних словаків Ігор Фурдік, голова Всесвітньої  асоціації словаків, що проживають за кордоном Владімір Скалскі та голови Товариств з Чехії, Польщі, Швейцарії, Швеції, Угорщини, Сербії.
     Організатором проведення фестивалю  є Товариство словаків Закарпаття імені Людовіта Штура за підтримки уряду словацького управління закордонних словаків, головою якого - Валерія Баланко. Свято проводилось з метою збереження національних звичаїв, обрядів, традицій, примноження фольклорних надбань народу та зміцнення співдружності українців і закордонних словаків.
     На святкуванні були представлені народні фольклорні колективи, які презентували особливість своєї держави, регіону чи області своїми виступами. Для глядачів свята виступили кращі художні танцювальні і фольклорні колективи, зокрема, «Мигальовські нєвести і бетяри», «Лучани», «Закарпатський хор», «Юність Закарпаття», «Турянська долина», «Бетяри», «Наша файта» та ін. Також представила свою творчість і Перечинщина, яка вражала різноманітністю виступів. Варто підкреслити, що кожен ансамбль мав народний костюм, який характеризував певний регіон і країну.
З вітальним  словом до присутніх звернувся голова районної ради Анатолій Перцев, який зазначив, що Перечинщина – чудовий мальовничий куточок Закарпаття і багатонаціональний край, який об’єднує людей різних національностей і всі жителі у мирі, дружбі і злагоді спільно реалізують свої права і таланти.  «Наш  район  є територією, де компактно проживає словацька громада і, з боку районної влади ми і надалі приділятимемо увагу міжнародному співробітництву у різних, вже напрацьованих галузях  та напрямках.. Село Ту р’я Ремета – це не лише столиця «жаб’ячих лапок і всесвітньо відомого листоноші Федора Фекети, а це – центр національного взаємного порозуміння і злагоди між народами-побратимами, підтримання словацької культури і, доказом цьому є сьогоднішній захід» - запевнив керівник району.. На фестивалі можна було побачити виставку творів народних майстрів, вироби і роботи місцевих жителів, зокрема, вишивані рушники, глиняні вироби, та вироби з дерева, бісеру, картини Василя Козуба з Тур"я Ремети, картини художника Олександра Торбича та взяти участь у масових гуляннях і розвагах. Тут панував піднесений і святковий настрій.



Немає коментарів:

Дописати коментар