пʼятницю, 27 червня 2014 р.

Година народознавства «Столиця Тур’янської долини»

Офіційна назва села - Тур’ї-Ремети, однак місцеві жителі іменують село в однині. Тур’я-Ремета вперше згадується у латинському тексті 1451 року як «Ремете, поселення на Унгу». В ту пору вже вважалося великим селом. Щодо першої складової частини назви, походить від турів – предковічних звірів. А ось про додаток «Ремета», є різні здогадки: ніби, від «remet» - монахів чернечого ордену пустинників, які жили тут у печері гори Магурича, або ж від прізвища засновника, за легендами, тут жили князі Тур і Ремет, які ворогували між собою і  в двобою обидва загинули на березі річки. За іншою версією, стадо турів спустошувало поля землевласника Ремета і під час полювання звір завдав смертельних травм своєму супротивнику. Найвідомішою пам'яткою села є пам'ятник Федору Фекета). Як стверджує народний поголос - єдиний у світі. Насправді, це не пам'ятник, а меморіальна дошка 19 століття.
   У селі три церкви. Старожили підтверджують, що на іконостасі нині православного храму дата спорудження – 1616 рік, а за іншими даними – 1771 рік. Римо-католицький костел освячено в 1885 році, греко-католицьку церкву – 1998.
      Про все це дізнались користувачі бібліотеки на годині народознавства, 22 червня, яку провели зав. клуба Роля О.І. та зав. шкільною бібліотекою Червеняк М. М. В кінці цього заходу присутні мали змогу ознайомитись з презентацією «Три святині села», яку презентувала Воронич Т.Ю
  


Немає коментарів:

Дописати коментар