середу, 27 січня 2016 р.

За волю і долю України



Нема любові понад ту,
Що окропила кров’ю Крути.
І ту гарячу кров святу
Землі вкраїнській - не забути!
В. Письменний

                 Бій під Крутами… Щороку ми вшановуємо пам’ять молодих героїв, що 1918 року полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську народну республіку від більшовицьких загонів, які рвались до Києва. Їхній подвиг навічно ввійшов до літопису боротьби за незалежність Вітчизни, як одне із свідчень незламності духу українського народу, його вічним прагненням до волі і справедливості.   Загибель студентів – це символ патріотизму й жертовності українського народу, його вільної душі й незламного духу. «Понад все вони любили свій коханий край», – писав Павло Тичина. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей, найкращих представників українського студентства.
         До цієї дати, 28 січня в бібліотеці-філії була проведена патріотична година «За волю і долю України».  Завідувачка бібліотекою доступно та цікаво розповіла присутнім про бій під Крутами, наголосивши на тому, що 29 січня 1918 року — це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації. Активну участь в заході брала молодь: готувала повідомлення про бій під Крутами, декламувала поетичні твори, присвячені героям. Прозвучали поезії «На Аскольдовій могилі…» П. Тичини, «На могилах» О. Тарнавського, «Крути» М. Лавренка та ін. Присутні переглянули тематичну поличку "Вічна пам'ять героям", а також подивилися відео-презентацію «Крути».
        Наприкінці заходу бібліотекарі разом з користувачами бібліотеки вшанували пам'ять Героїв хвилиною мовчання.  
Сьогодні, коли вирішується доля України, молодь, як і колись, у далекому 1918-му, перебуває в перших рядах боротьби, і не випадково, що боротьба ця проходить саме на сході України. У цій борні нас надихають слова великого Кобзаря: «Борітеся — поборете, вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая».







Немає коментарів:

Дописати коментар